: منوي اصلي :
: درباره خودم :
: پيوندهاي روزانه :
: لوگوي وبلاگ :
: لينك دوستان من :
: لوگوي دوستان من :
: فهرست موضوعي يادداشت ها :
: آرشيو يادداشت ها :
: جستجو در وبلاگ :
سوال: سینه زدن با بدن عریان در مجلس اباعبداللّه الحسین علیه السلام جائز است؟
پاسخ:
سینهزدن و عزاداری برای حضرت اباعبدالله الحسین علیه السلام و اصحاب با وفایش، از افضل قربات است و ثواب دارد، گرچه بر اثر شدت عزاداری پوست بدن سرخ شود.
سینهزدن با بدن عریان اگر نامحرمی او را نبیند و باعث گناه نشود، اشکالی ندارد، گرچه بر زن حرام است به بدن مرد نامحرم نگاه کند. بر مرد واجب نیست جز موارد ضرورت را بپوشاند ولی از نظر اخلاق بهتر است بدن خود را در معرض دید نامحرمان قرار ندهد.
سوال: آیا همه علما "شور زدن" را در سینهزنی حلال میدانند؟
پاسخ:
شور زدن از اصطلاحات خاص عزاداری و نوحهخوانی است. وقتی سینهزنی یا زنجیرزنی به نقطه اوج خود میرسد، ریتم حرکتها و صداها سریعتر و پرشورتر میشود. فقها این گونه عزاداری را جایز میدانند و نهی خاصی از ناحیه فقها در این خصوص وارد نشده است. امروزه این حالت در عزاداریها رایج و متعارف است.
سوال: جواب سؤالات ذیل را از دیدگاه مراجع عظام: بهجت، خامنهای، فاضل لنکرانی، مکارم شیرازی و سیستانی بیان فرمائید. حکم استفاده از طبل، سنج و زنجیر در عزاداری امام حسین علیه السلام چیست؟
پاسخ:
استفاده از این وسائل در عزاداری اگر مستهجن و موهن نباشد و مشتمل بر حرام نباشد، یعنی به نحو غنائی و مطرب نواخته نشود، اشکالی ندارد.
به فتوای آیت الله بهجت از طبل و سنج و آلات موسیقی احتیاطاً خودداری کنند.
سوال: در مراسم عزاداری افرادی که بر صورت خود چنگ میزنند چه حکمی دارد؟
پاسخ:
جایز نیست و حرام است.
هر عملی که موجب وهن مذهب شود، جایز نیست، و اگر موجب ضرر و اضرار نفس باشد جایز نیست.
سوال: اغلب در مدیحهسرایی کلمه سگ و ... به کار میرود از نظر اسلام چه حکمی دارد؟ (مانند من سگ زینب ...)
پاسخ:
این تعبیرات اگر از باب اظهار خضوع و ارادت بیشتر به ساحت مقدس معصومین علیهم السلام باشد شرعا اشکال ندارد ولی بهتر است مداحان در تعبیرات، رعایت ادب و احترام را بنمایند. البته نسبت دادن این اسامی به دیگران حرام است.
سوال: آیا این که آقای... میگوید «ما کفر نمیگوئیم بلکه احساسات خود را بیان میکنیم قابل قبول است و توجیه شدنی است؟
پاسخ:
جایز نیست کلماتی که ظاهر آن کفر است گفته شود و احساسات را میتوان با عبارات صحیح بیان نمود که موجب ارتداد گوینده و هتک مذهب تشیع نگردد.
سوال: آیا قمهزنی جایز است؟
پاسخ:
حضرت امام خمینی، حضرت آیت الله خامنهای و آیت الله فاضل: با توجه به این که قمهزدن در زمان حاضر، به علت عدم قابلیت پذیرش و نداشتن هیچ گونه توجیه قابل فهم، باعث وهن و بدنام شدن مذهب میشود، باید از آن خودداری گردد.
امام، استفتاءات، ج 3، سؤالات متفرقه، س 37/ خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1461/ فاضل لنکرانی، جامعالمسائل، ج، س 2173.1 .
سوال: امروزه باب شده که در هیأت، نوحه را به سبک آهنگهای غربی میخوانند، آیا مشکل دارد؟
پاسخ:
آنچه موجب وهن عزاداری است باید، اجتناب شود. استعمالات آلات موسیقی در عزاداری خالی از اشکال نیست مطلقا. (مسائل جدید از دیدگاه علما و مراجع تقلید، ص 40، ج 1)
سوال: شرکت در عزاداری، به طوری که نتوانیم نماز را در اول وقت بخوانیم چه حکمی دارد؟
پاسخ:
شرکت در عزاداری سید مظلومان از بهترین اعمال است ولی باید هدف امام حسین علیهالسلام را از نهضت مورد توجه قرار دهند و که برپا داشتن نماز یکی از مهمترین اهداف حضرت بوده به طوری که در ظهر عاشورا در آن بحران و شدت جنگ وقتی یکی از اصحاب به نام ابوثمامه صیداوی آقا را متذکر وقت نماز کرد حضرت درباره او دعا کردند و آماده نماز شدند. بنابراین نماز اول وقت مقدم است و ضمن عزاداری سعی کنند نماز را در اول وقت در هر کجا هستند اگر چه در خیابانها اقامه نمایند.
سوال: استفاده از زنجیرهایی که دارای تیغ هستند، چه حکمی دارد؟
پاسخ:
امام خمینی، خامنهای، تبریزی، مکارم و فاضل: اگر استفاده از زنجیرهای مزبور موجب وهن مذهب در برابر مردم شود و یا باعث ضرر بدنی قابل توجهی گردد، جایز نیست.
امام، استفتاءات، ج 3، سؤالات س 34 و 37/ خامنهای، اجوبةالاستفتاءات، س 1441/ تبریزی، استفتاءات، س 2003 و 2012/ مکارم، استفتاءات، ج 1، س 574 و ج 2 و makaremshirazi.org، قمهزنی؛ فاضل، جامعالمسائل، ج 1، س 2162 و 2166 و 2173.
سوال: آیا قمهزنی به طور مخفی جایز است؟ چنانچه در این مورد نذری وجود داشته باشد، وظیفه چیست؟
پاسخ:
حضرت آیت الله خامنهای: قمهزنی علاوه بر این که از نظر عرفی از مظاهر حزن و اندوه محسوب نمیشود و سابقهای در عصر ائمه علیهم السلام و زمانهای بعد از آن ندارد و تأییدی هم به شکل خاص یا عام از معصوم علیه السلام در مورد آن نرسیده است در زمان حاضر موجب وهن و بدنام شدن مذهب میشود بنابراین در هیچ حالتی جایز نیست. و چنانچه در این مورد نذری وجود داشته باشد، نذر واجد شرایط صحّت و انعقاد نیست. (خامنهای، اجوبة الاستفتاءات، س 1461)
سوال: استفاده از عَلَم در مراسم عزاداری سیدالشهدا علیه السلام یا قرار دادن آن در مجلس عزا و یا حمل آن در دسته عزاداری چه حکمی دارد؟
پاسخ:
امام خمینی، تبریزی، فاضل، مکارم و سیستانی: اشکال ندارد.
امام، استفتاءات، ج 2، مکاسب محرمه، س 72؛ تبریزی، استفتاءات، س 2007؛ فاضل، جامع المسائل، ج 1، س 2174؛ مکارم، استفتاءات، ج 1 س 579؛ سیستانی، سایت، شعائر دینی، س 6.
حضرت آیت الله خامنهای: فی نفسه اشکال ندارد، ولی نباید این امور جزء دین شمرده شود. اجوبة الاستفتاءات، س 1444
نوری:استفاده از آن در حد متعارف اشکال ندارد. استفتاءات، ج 2، س 598 و 604.
صافی: حمل عَلَم بعید نیست از تعظیم شعائر محسوب شود و بیاشکال باشد. جامعالاحکام، ج 2، س 1595.
نوشته شده توسط : اسماعیل کاظمی