: منوي اصلي :
: درباره خودم :
: پيوندهاي روزانه :
: لوگوي وبلاگ :
: لينك دوستان من :
: لوگوي دوستان من :
: فهرست موضوعي يادداشت ها :
: آرشيو يادداشت ها :
: جستجو در وبلاگ :
سوال: حکم مداحی به سبک جدید چیست؟
پاسخ:
الف ـ در عزاداری انجام هر گونه اقدامی که با اعتدال اسلامی و فطرت انسانی تناسب ندارد یا موجب وهن و توهین به اسلام و مسلمانان است، ناصحیح میباشد.
مصادیق مختلف عزاداری که اشکال ندارد ـ گرچه ممکن است در دین به آن امر نشده باشد ـ در فتاوای رهبر فرزانه انقلاب چنین آمده است: (1)
1.شبیهخوانی: اگر مشتمل بر امور دروغ نباشد ـ مسلتزم مفسده نباشد، باعث وهن مذهب نشود.
2. استفاده از شیپور، طبل و سنج: به نحو متعارف.
3. عَلَم : نباید جزء دین شمرده شود.
4. دسته عزاداری: بدون اذیّت دیگران یا هر عملی که حرام باشد.
5. زنجیرزنی: به نحو متعارف.
و مواردی که در فتاوای ایشان جایز دانسته نشده است عبارتست از:
1. زنجیر زدن تیغدار .
2. استفاده از ارگ و یا سایر آلات الکترونیکی موسیقی در دستهجات .
3. سوراخ کردن گوشت بدن .
4. مالیدن سر و صورت بر زمین و خونی کردن آن .
5. شرکت زنان در دستههای سینهزنی و زنجیرزنی .
6. قمهزدن .
7. پابرهنه وارد آتش شدن .
8. نقل مصیبتهایی که سند تاریخی یا روایی ندارد.
ب ـ هدف از عزاداری اظهار حزن و اندوه یا ابراز وفاداری و بیعت با راهی است که اهلبیت به ما نشان دادهاند. بنابراین، مجلس ذکر اهلبیت، مکان ذکر و فکر و شور و شعور در کنار یکدیگر است، و مجالسی که تنها به برانگیختن هیجانات میپردازند و افراد را تا سر حد جنون تحریک میکنند، چنین چیزی بنا بر مکتب اهلبیت نیست، و با توجه به تعدّد جلسات، ما میتوانیم بهترین جلسات را انتخاب کنیم.
سوال: کسانی که در ایام عزاداری امام حسین علیه السلام به گردن خود قلاده میاندازند و مداحانی که میگویند ارباب من حسینه یا من سگ حسینم از لحاظ اسلام و دین و شرع درست است یا این که رد شده است؟
پاسخ:
خود را غلام ائمه اطهار علیهم السلام معرفی کردن و آنها را مولی و ارباب خود دانستن خوب و سازنده است و حضرت امیر علیه السلام نیز خود را غلام رسول الله صلی الله علیه و آله معرفی مینماید و میفرماید: "انا عبد من عبید محمد." البته باید خود را در سطح آن بزرگواران و لیاقت خدمتگزار ایشان بالا برد و در علم و عمل شاگرد ایشان شد. ولی خود را سگ معرفی کردن، یا قلاده زدن صحیح نیست و ارزشی هم ندارد. آنان برای انسانسازی آمدهاند نه سگپروری که امکان هیچ رشد و تعالی برای او نیست.
در استفتاء و سؤالاتی که از مراجع عظام تقلید شده عمدتاً دستور به اجتناب در به کار بردن الفاظ و مضامینی شدند که موجب سوء استفاده و سوء تفاهم میشود.
همچنین عباراتی که باعث وهن و هتک حرمت آن بزرگواران شود نیز دستور به پرهیز از استفاده از آنها هستیم. (نشریه مذهبی نور، ره توشه راهیان نور)
سوال: آیا آب و تاب دادن نوحه در عزاداری کار درستی است؟
پاسخ:
نوحههایی که بر اساس کتابهای معتبر تاریخ زندگی معصومین علیهم السلام باشد، راست است و آب و تاب به معنای شور واحساس که در اشعار و سینهزنیها میآید تا حدودی لازمه عزاداری و نوحهسرایی است البته آب و تاب به معنای اضافه کردن مطالب دروغ، صحیح نیست و انشاء الله نوحهخوانها چنین نخواهند کرد.
سوال: آیا وقتی که آقایان ... و ... در حال مداحی هستند زیاد پایین و بالا میروند و در مجلسهای دیگر هر کس از آنها تقلید میکند مثل «حسین» که به یک حالت دیگری میگویند و در مجلسهای دیگر هم از آنها تقلید میکنند آیا این کارشان درست است یا نه؟ مثلاً وقتی که نگاه میکنیم آنها آدم را به هیجان میاندازد آیا این کارشان درست است عیبی ندارد. متشکرم؟
پاسخ:
باید از کارهایی که عزاداری را خدشهدار میکند اجتناب شود. عزاداری به صورت سنتی اشکال ندارد ولی از اعمال و رفتاری که موجب وهن مذهب میشود باید اجتناب شود .
سوال: اگر کسی از روی عشق زیاد به امام حسین علیه السلام، ایشان را خدا بنامد، نشستن در آن مجلس چگونه است؟ و وظیفه ما در قبال این حرف مداح چیست؟ و ما که در جلسه امام حسین علیهالسلام هستیم باید چه چیزهایی را رعایت کنیم و مواظب چه چیزهایی باشیم و به طور کلی وظیفه ما چیست؟
پاسخ:
نه تنها امام حسین علیه السلام بلکه سایر امامان معصوم علیهم السلام و حتی پیامبر گرامی اسلام بنده خوب خدا هستند و همه مسلمانان در تشهد و سلام نمازهای یومیه خود به این حقیقت شهادت میدهند: "اشهد انّ محمداً عبده و رسوله."
استاد شهید مطهری آنقدر از این مسأله نگران است، که میفرماید: " انسان آگاه و مطلع اگر در مجلس مشاهده کرد گوینده و مداح دروغ و ناروا میگوید، باید جلو آن را بگیرد؛ و اگر نمیتواند، شرکت در آن مجلس حرام است."
بنابراین هر سخن و گفتار و یا مداحی که معصومین را در مرتبه خدایی قرار دهد کفر است و غلو است و نشستن در آن مجلس جایز نیست، همچنین به کار بردن الفاظ وهنآمیز و نامناسب برای اهلبیت به هر نیتی که باشد جایز نیست.
به نمونهای از فتوای مراجع دقت کنید:
مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی میفرماید: هر عملی که موجب وهن مذهب شود جایز نیست. (مسائل جدید از دیدگاه علماء و مراجع تقلید، ج3، ص32)
و حضرت آیت الله مکارم شیرازی میفرماید: عزاداری حضرت اباعبدالله از افضل قرباتست ولی به کار بردن الفاظ نامناسب به ائمه موجب وهم مذهب شده و مناسب این مراسم نیست. (همان،ص34)
مقام معظم رهبری میفرماید: از اعمال و رفتاری که موجب وهن مذهب شده باید اجتناب کرد و وظیفه ما در قبال این حرکات مداحان را مقام معظم رهبری فرمودند که: از این گونه حرکات و ترویج این افراد و اینگونه جلسات اجتناب شود. (همان،ص37)
و مواردی را که باید در جلسات مربوط به اهلبیت علیهم السلام و مخصوصاً امام حسین علیه السلام رعایت کرد:
1. با طهارت باطن و ظاهر وارد مجلس شویم.
2. از گناهان لفظی و زبانی و غیره اجتناب کنیم(مثلاً غیبت نکنیم و موجب آزار و اذیت دیگران نشویم). 3. به بزرگسالان احترام و با کوچکترها مدارا کنیم.
4. مواظب ارکان نماز خود باشیم زیرا که نماز مقدم بر عزاداری است و اگر گمان میکنیم مجلس عزاداری طول میکشد و باعث قضا شدن نماز میشود(مخصوصاً نماز صبح) ابتدا به مسئولین جلسه گوشزد کرده در غیر این صورت مجلس را ترک کنیم.
5. از انجام کارهایی که موجب وهن مذهب میشود جلوگیری کرده و آنها را انجام ندهیم (مثل قمهزدن، سر و صورت را چنگال زدن و موجب خون آمدن صورت) و از حرکات سبک بپرهیزیم.
نوشته شده توسط : اسماعیل کاظمی